Gibson confronta la idea de que els objectes es defineixen per les seves qualitats, suggerint que el que en percebem d’ells està relacionat amb allò que ens ofereixen: “Podem discriminar les dimensions de la diferència si és necessari fer-ho en un experiment, però normalment prestem atenció al que l’objecte ens proporciona”.
Donald Norman s’apropia del concepte per tal de definir les relacions que establim amb els objectes i com interaccionem amb ells a partir d’allò que percebem, i defineix com a oferiments aquells elements que ens suggereixen com interactuar amb un producte.
Donald Norman considera que el bon disseny és aquell que està dotat d’oferiments que ens informen, per exemple, de com utilitzar una tassa a través de la seva nansa o, quan interactuem amb una porta per obrir-la, saber si l’hem d’empènyer o estirar. El coneixement d’aquests oferiments ens permet construir un model mental que ens possibilitarà utilitzar productes semblants, sempre i quan tornem a reconèixer aquests oferiments.
Amb aquesta premisa varem concebre l’Alba, l’any 2020. Un aplic de paret que proporciona llum indirecta i que convida a l'usuari a interactuar-hi a partir del descobriment de la possibilitat d'acció que hi té amagada, i que permet fer-la servir girant el disc a partir del qual s'ha concebut formalment la proposta.
Fabricada i comercialitzada per Ateljé Lyktan︎︎︎, Alba fou guardonada, l’any 2022, amb el Premi Delta d’Opinió i el Premi Delta de Plata, als Premis ADI.
El món sensible, el món material, s’encara a nosaltres condicionant les relacions que ens constitueixen com a éssers socials. A través del disseny, podem però interferir en aquestes relacions, definint la manera com interaccionem amb els objectes, fent emergir, amb el seu descobriment, un nou vincle basat en l’empatia.
eng
es
︎︎︎